Для попередження та мінімізації наслідків надзвичайних ситуацій, покращення рівня знань, умінь і навичок з проведення реанімації, за сприяння Міжнародної гуманітарної організації ACTED Ukraine інструктори ВГО “Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги” провели восьмигодинний тренінг для КАРС. Участь у тренінгу взяли 17 рятувальників.

Базові реанімаційні заходи у дорослих – це навчальний курс для осіб, які зобов’язані надавати домедичну допомогу людині у невідкладному стані (відповідно до ст. 12 Закону України про ЕМД). Йдеться, зокрема, про рятувальників аварійно-рятувальних служб, працівників державної пожежної охорони, поліцейських, фармацевтичних працівників, провідників пасажирських вагонів, бортпровідників та інших осіб, які не мають медичної освіти, але за своїми службовими обов’язками повинні володіти практичними навичками з надання домедичної допомоги.

Під час восьмигодинного тренінгу рятувальники Служби опанували 6 практичних навичок, які дозволять врятувати життя:

• покрокові дії під час обстеження людини без свідомості та розпізнавання раптової зупинки кровообігу (зупинка серця);

• якісні компресії грудної клітини (непрямий масаж серця);

• штучна вентиляція легень з використанням бар’єрних пристроїв та мішка АМБУ;

• безпечне використання АЗД (автоматичного-зовнішнього дефібрилятора);

• надання допомоги особі при удавленні/вдушенні;

• забезпечення стабільного бокового положення людині без свідомості.

За результатами пройденої програми всі учасники отримають міжнародний сертифікат інструктора, який надасть право викладання.

Такі заняття проводяться на постійній основі, адже під час надзвичайних подій та ситуацій рятувальники першими прибувають на місце виклику і їх уміння надавати першу медичну допомогу може зберегти життя людям.